Frame Rate – Sudhirjan Ahmad Kunjoo

Filem mencipta ilusi gerakan dengan menunjukkan imej-imej kaku dalam masa yang singkat. Bilangan imej gambar sesaat disebut sebagai kadar bingkai filem dan diukur dalam bingkai sesaat (fps). Kadar bingkai menerangkan kedua-dua kelajuan rakaman dan kelajuan main balik. Semakin banyak bingkai atau frame direkodkan sesaat, gerakan sesuatu tindakan contoh dalam sukan atau kemalangan dapat dihalusi dalam playback gerak perlahan yang didokumenkan ke rakaman.

Sebagai contoh, jikabola getah melantun di kaki lima di 24 bingkai ataupun frame sesaat, filem kita akan mempunyai 24 gambar unik mengenai kedudukan bola. Walau bagaimanapun, jika kita membuat penggambaran pada 100 bingkai sesaat, terdapat hampir empat kali ganda lebih banyak gambar kedudukan bola dalam tempoh yang sama. Semakin banyak bingkai sesaat, lebih muda h menujukan kedudukan yang tepat bola itu didokumenkan.

Nota: Jika kita memainkan semula bingkai pada kelajuan yang berbeza dari kelajuan rakaman asal, kita boleh membuat kesan seperti masa berlalu dan gerakan perlahan.

Sistem televisyen awal kadar bingkai atau frame dipilih berdasarkan piawaian elektrik tempatan untuk mengelakkan gangguan elektrik dengan gambar. NTSC di Amerika Utara menggunakan 30 fps (kini disesuaikan dengan 29.97 fps untuk warna NTSC) berdasarkan 60 Hz kuasa elektrik. PAL, digunakan terutamanya di Eropah, menggunakan 25 fps berdasarkan 50 Hz sesalur elektrik.

Kerana kamera filem adalah agak mudah berbanding dengan kamera video,boleh shooting dan playback dengan pelbagai kadar frame (walaupun kelajuan unjuran standard 24 fps). format video adalah lebih kurang fleksibel, sebahagiannya kerana kerumitan elektronik kerana televisyen direka untuk memainkan video hanya pada satu kadar bingkai. Walau bagaimanapun, teknologi video sudah berkembang, banyak kamkoder digital kini menawarkan beberapa pilihan kadar frame rate pelbagai sementara mengekalkan keserasian dengan sistem video NTSC dan PAL yang sedia ada.

 

 

~Sudhirjan Ahmad Kunjoo~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *